Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Έκλεισαν συμβολικά το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας


Στο συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακή οδού, μπροστά από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας προχώρησαν στις 11 το πρωί και για 20 λεπτά, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της Κασσάνδρας για να διαμαρτυρηθούν για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα και γενικότερα στη Χαλκιδική.

«Ζητούμε άμεσα να επανδρωθεί το ΕΚΑΒ στην περιοχή μας με διασώστες. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας έχει 25 κενές βάρδιες το μήνα. Τα βράδια σε ολόκληρη τη Χαλκιδική υπάρχουν μόνο 2 ασθενοφόρα. Δεν θα επιτρέψουμε να έρθει το καλοκαίρι και να είμαστε με 1 ασθενοφόρο για 500.000 ανθρώπους» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας, Θέμελης Ιερισσιώτης.



Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Κοντός που παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία τόνισε την ανάγκη στήριξης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, σε έναν νομό με πολλές ιδιαιτερότητες και εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής κίνησης. "Μόνο για το χειμώνα για να στελεχωθούν όλοι οι τομείς του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική χρειάζονται 70 διασώστες και έχουμε μόνο 32. Κάθε καλοκαίρι μας υπόσχονται αυτοκίνητα και διασώστες αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια" ανέφερε ο κ. Κοντός.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των κατοίκων της Κασσάνδρας για την έλλειψη διασωστών του ΕΚΑΒ, έγιναν μάρτυρες για ακόμα μια φορά της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει στη Χαλκιδική το σύστημα Υγείας.

Ιδιώτης με επαγγελματική κλούβα μετέφερε μόνος του στο Κέντρο Υγείας έναν τραυματία που είχε πέσει από σκάλα! O νεαρός άνδρας "φορτώθηκε" στην κλούβα λόγω έλλειψης ασθενοφόρου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας από τη Χανιώτη.

Στη συνέχεια, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.







Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διακομιδή, λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων, θέτουν σε κίνδυνο της ζωή των ασθενών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ».

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ για συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, που είτε κινδύνεψαν είτε έχασαν τη ζωή τους, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και μεγάλων καθυστερήσεων κατά τη διακομιδή τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι τομείς του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο και ο κάθε τομέας, για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, χρειάζεται στη δύναμή του τουλάχιστον 11 διασώστες.

«Συνολικά οι σταθμοί ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής διαθέτουν 32 διασώστες. Η δύναμη των διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους. Δύο είναι τα ασθενοφόρα που επιχειρούν την νύκτα σε όλη την Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πόσες φορές θα χρειαστεί να επανερχόμαστε;

Αναρωτιέται ακόμα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης γιατί "οι νοσηλεύτριες των ΚΥ παίρνουν το πλεκτό τους"; Γιατί δεν φτάνουν ποτέ περιστατικά στα ΚΥ λόγω έλλειψης οδηγών και ασθενοφόρων!

Πώς θα αντιμετωπιστεί η τουριστική περίοδος Μαΐου-Οκτωβρίου (εκτός από τα "συνήθη" των ντόπιων) με τα τροχαία τους (με το απαρχαιωμένο περιφερειακό οδικό δίκτυο-καρμανιόλα της Κασσάνδρας), μεθυσμένους και τους πνιγμούς; Τι θα γίνει αν σου τύχει πνιγμός ή τροχαίο στο παλιούρι; Πως θα μεταφερθεί στο ΚΥ Κασσανδρείας; Με τί οδηγούς και τί ασθενοφόρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου