Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Μαΐου 2014

Οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2014 πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το έγκλημα των τεσσάρων μνημονίων, η κοινωνική βαρβαρότητα, η δράση της Xρυσής Aυγής και γενικά των φασιστικών ομάδων (μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) προδιαγράφουν ένα ακόμη ζοφερότερο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται όλο και περισσότερο φέρνοντας σύννεφα πολέμου, εξεγέρσεων και επαναστάσεων στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή.

Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική χρεοκοπία προχωράει, ενώ το χυδαίο success story της κυβέρνησης καταρρέει σα χάρτινος πύργος με την ανεργία να βρίσκεται στο 27%, την υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να προσπαθεί να ξεπουληθεί στους απανταχού επενδυτές.



Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων φέρνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας κλπ. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, υλοποιούν σχέδιο εξόντωσης του λαού με σκοπό τη διάσωση του κεφαλαίου από τη χρεοκοπία, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως πάντα, το χρέος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και του κράτους τους, το ρίχνουν στις πλάτες του εργαζόμενου και άνεργου λαού. Όμως απέναντι στον αντιλαϊκό μεσαίωνα όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες γράφουμε τη δικιά μας ιστορία αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια που χτίζεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πλατειών, τις ηρωικές απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, του ΕΟΠΥΥ, την αλληλεγγύη στους απεργούς της Χαλυβουργίας, στους πολίτες ενάντια σα Μεταλλεία στην Ιερισσό, στην αυτοδιαχείριση της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, τους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ και την αντιφασιστική – αντιρατσιστική πάλη.

Ο δρόμος του αγώνα αποτέλεσε ως τώρα ένα μεγάλο σχολείο εμπειριών και συμπερασμάτων. Ο λαός βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Είτε ο αντίπαλος θα συνεχίσει να διαπράττει το μεγάλο αυτό κοινωνικό έγκλημα ισοπεδώνοντας οριστικά ό,τι κατάφερε να κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες όλες αυτές τις δεκαετίες, στο βωμό κάποιων ανύπαρκτων σχεδίων διάσωσης του Κεφάλαιο απ’ τη χρεοκοπία, είτε εμείς θα επιλέξουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε από κοινού το νικηφόρο μονοπάτι του διαρκούς αγώνα, της παρατεταμένης σύγκρουσης και ρήξης με την κυβέρνηση, τις πολιτικές της, την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ΔΝΤ, επιβάλλοντας την κυριαρχία των συμφερόντων του εργαζόμενου και άνεργου λαού. Έτσι λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή η Αριστερά και το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να σταθούν στο ύψος των προκλήσεων και των επιταγών της εποχής μας. Μπροστά στις απειλές της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την κάλυψη που παρέχουν στη δράση φασιστικών ομάδων, την προπαγάνδα του μιντιακού κατεστημένου και τον αυταρχικό χαρακτήρα των κρατικών μηχανισμών, η Αριστερά καλείται να σηκώσει το γάντι της σκληρής αναμέτρησης. Καλείται να γίνει δύναμη από το λαό για το λαό, να κινητοποιηθεί και να εμπνεύσει, να πείσει, να συμβάλλει και να ενισχύσει την υπόθεση της οργάνωσης του λαού και των εργαζόμενων. Οφείλει εν τέλει να διατυπώσει μια πρόταση με τους απαραίτητους όρους και χαρακτηριστικά, ώστε όλοι εμείς να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να ορίζουμε το παρόν και μέλλον μας. Ταυτόχρονα το εργατικό-λαϊκό κίνημα οφείλει να διαχωριστεί από τις λογικές της υποταγής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο αποφασιστικού και συντονισμένου αγώνα διάρκειας για την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις ασκούν.

Ως Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Αριστερή Δημοτική Παρέμβαση «Ανυπόταχτη Κασσάνδρα» θεωρούμε και πιστεύουμε ότι ειδικά τώρα στα χρόνια των μνημονίων και της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων στην περιοχή μας ισοπεδώνονται από τον οδοστρωτήρα της Τρόικας. Η εμπέδωση και η εφαρμογή των μνημονίων, η υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν τους ντόπιους τοποτηρητές τους σε δημοτικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε δημοτικές παρατάξεις. Και πράγματι, ως κάτοικοι του δήμου Κασσάνδρας γινόμαστε μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας. Για εμάς λοιπόν είναι αναγκαίο στο δήμο Κασσάνδρας να υφίσταται και να δρα μια αριστερή, ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική, δημοτική παράταξη, ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στην περιοχή που θα μάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα αποτελεί το αντίπαλο δέος σε όλους όσους υλοποιούν και εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές μνημονιακές – Καλλικρατικές πολιτικές ή με διαχειριστικού χαρακτήρα προτάσεις επιχειρούν να τις εξωραΐσουν φορτώνοντας στις πλάτες του λαού ένα ασήκωτο χρέος (εθνικό και δημοτικό) που αυτός δεν δημιούργησε.

Η Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Αριστερή Δημοτική Παρέμβαση «Ανυπόταχτη Κασσάνδρα» υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων:

Κινείται σε μάχιμη αριστερή αντικαπιταλιστική πολιτική κατεύθυνση και φυσιογνωμία που στρατεύεται με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, αντιλαμβάνεται ότι η πόλη, ο χώρος και η λειτουργία τους αποτυπώνουν δομικά τις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις εξουσίας, έτσι όπως επικαθορίζονται από την ταξική πάλη, αντιστρατεύεται τη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αναγνωρίζει ότι πλέον σήμερα κάθε τοπικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά πολιτικά μέτωπα και ότι η επίλυση των «τοπικών προβλημάτων» εξαρτάται άμεσα από την έκβαση της συνολικής πάλης του λαού ενάντια σε Κεφάλαιο/Κράτος/Κυβέρνηση/ΕΕ/ΟΝΕ/ΔΝΤ.

Έχει αντιδιαχειριστική λογική και αντιλαμβάνεται ότι η Τ. Α. ούτε τοπική είναι, ούτε πολύ περισσότερο αυτοδιοίκηση, αλλά αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού με ολοένα μειωμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Αντιλαμβάνεται τους δήμους ως πεδίο έκφρασης της λαϊκής δυναμικής και όχι θεσμό που μπορεί εν δυνάμει να εκφράσει τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα.

Παλεύει για την ανεξάρτητη αυτό-οργάνωση και κινητοποίηση του λαού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εργατικής δημοκρατία του κινήματος μέσα από τη δημιουργία θεσμών αυτό-οργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης.

Η Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Αριστερή Δημοτική Παρέμβαση «Ανυπόταχτη Κασσάνδρα» υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο διεκδικήσεων στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων:

1. Κατάργηση του «Καλλικράτη» και των επιπτώσεων του στην τοπική αυτοδιοίκηση (απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, νέες αυξήσεις δημοτικών τελών, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων, φορομπηξία).
2. Όχι στις κατασχέσεις κατοικιών και τις διακοπές ρεύματος και νερού. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
3. Κατάργηση του οικονομικού παρατηρίου των ΟΤΑ - Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας σε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους – Γενναία φορολόγηση των επιχειρήσεων.
5. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες – Όχι στις Σ. Δ. Ι. Τ. – Όχι στην επιχειρηματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών. Εργατικός – λαϊκός έλεγχος και διαχείριση σε κάθε έργο.
6. Να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με επαρκή δημόσια και δωρεάν μέσα συγκοινωνίας, υπηρεσίες πρόνοιας και πολιτισμού και ελεύθερους χώρους κόντρα στα σχέδια του σημερινού και οποιουδήποτε άλλου δημάρχου και των εργολάβων.
7. Απομάκρυνση – κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων/τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους και πεζόδρομους κ. λ. π.
8. Υπεράσπιση των δημόσιων χώρων πρασίνου και ακτών (παραλία Φάρου Ποσειδίου-ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της περιοχής) ενάντια σε κάθε είδους καταπατήσεις ή προσπάθειες για δήθεν επιχειρηματικού χαρακτήρα αναπλάσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα τους σε ιδιώτες.
9. Δημόσια, επαρκής και δωρεάν ασφάλιση, υγεία και εκπαίδευση για όλο το λαό. Στην υποβάθμιση του ΚΥ Κασσανδρείας. Ενίσχυση και ανάπτυξη του. Επιστροφή του ΙΚΑ στη Βάλτα.
10. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους.
11. Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση του ανεξάρτητου, μαζικού εργατικού-λαϊκού κινήματος, την αντιδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.
12. Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και τη βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, των τραπεζών, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.
13. Αντικαπιταλιστική-διεθνιστική αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ. Στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.
14. Πάλη για την εργατική δημοκρατία/εργατική εξουσία και απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου.
15. Απόκρουση της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της φασιστικής και νεοναζιστικής τρομοκρατίας - Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες.
16. Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Διαγραφή του χρέους - άρνηση πληρωμής.
17. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων - Διώξιμο της Τρόικας και κάθε κηδεμόνα.
18. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση.
19. Εργατικός-κοινωνικός έλεγχος και διαχείριση στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.
20. Αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά για όλους, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, μείωση του χρόνου εργασίας.
21. Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία/διαθεσιμότητα/απόλυση – Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ – Καμία πρόσληψη από ΜΚΟ – Προσλήψεις με βάση τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου για το κοινωνικό συμφέρον – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Όχι στις απολύσεις. – Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.

Ως Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Αριστερή Δημοτική Παρέμβαση «Ανυπόταχτη Κασσάνδρα» απευθύνουμε ένα ανοιχτό, ειλικρινές, ενωτικό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός μάχιμου δημοτικού ψηφοδελτίου σχήματος που θα παρέμβει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Κασσάνδρας. Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές, σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας που βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που έχετε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, που πιστεύετε στην υπόθεση της ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου