Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Κινδυνεύει με αποχαρακτηρισμό το δάσος στο Παλιούρι

Κυβέρνηση και εταιρία του Σαββίδη πιέζουν αφόρητα υπηρεσιακούς παράγοντες για να ενδώσουν και να αποχαρακτηρίσουν το135 στρεμμάτων δάσος χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Το δάσος αυτό είναι ηλικίας από 25 έως 40 χρόνων, με κάλυψη 100%, γεγονός που πιστοποιήθηκε με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού. Παρολαυτά, η εταιρία του Σαββίδη, έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων, επιμένει στον αποχαρακτηρισμό του, προκειμένου να χτίσει μέσα στην έκταση των 135 στρεμμάτων πολυτελείς βίλες.

Σε πρώτο στάδιο, η εταιρία απέτυχε στο στόχο της, γιατί ο δασάρχης Κασσάνδρας με την πράξη χαρακτηρισμού το χαρακτήρισε τελεσίδικα δάσος, ενώ η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος συμφώνησαν με τη θέση του Δασαρχείου Κασσάνδρας ότι είναι δάσος.


Το Δασαρχείο Κασσάνδρας απαίτησε από την εταιρία να του γνωστοποιήσει πόσα τετραγωνικά μέτρα θέλει να χτίσει μέσα στο δάσος, σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου 998/1979. Η εταιρία ζήτησε να οικοδομήσει 12.000 τετραγωνικά μέτρα περισσότερα απ’ αυτά που δικαιούται, απαίτηση που δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από το Δασαρχείο. Η εταιρία επιμένει στον αποχαρακτηρισμό και έστειλε στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (θα εξετάσει τις αντιρρήσεις που θα κατατεθούν για το δασικό χάρτη που περιλαμβάνει και το Παλιούρι) αντιρρήσεις, ισχυριζόμενη ότι το δάσος της χαλεπίου πεύκης δεν είναι δάσος! Παράλληλα, με τις διασυνδέσεις που έχει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, φρόντισε να στελεχωθεί η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων με δασολόγους που είναι επιρρεπείς στις πιέσεις και βγάζουν καθ’ υπαγόρευση αποφάσεις.

Τον Μάρτη του 2018, έπεσαν πολλά πεύκα στο δάσος. Η εταιρία άδραξε την ευκαιρία να φτιάξει ένα Πίνακα Υλοτομίας για τα πεσμένα πεύκα. Ο ιδιώτης δασολόγος που συνέταξε τον Πίνακα Υλοτομίας χαρακτήρισε το δάσος ως φυτεία! Στη συνέχεια, η εταιρία, ως όφειλε, έστειλε τον Πίνακα Υλοτομίας στο Δασαρχείο Κασσάνδρας για έγκριση. Ο προηγούμενος δασάρχης μαζί με τον δασολόγο εισηγητή το είχαν χαρακτηρίσει δάσος. Τώρα όμως, όλως περιέργως, ο εισηγητής δασολόγος και η νέα δασάρχης υιοθέτησαν τη θέση του ιδιώτη δασολόγου, ότι το δάσος χαλεπίου πεύκης είναι φυτεία. Ετσι, επιχειρούσαν να ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους.

Η γνωμοδότηση αυτή μαζί με τον Πίνακα Υλοτομίας στάλθηκε στις 13 Ιούνη του 2018 στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής για έγκριση. Επικοινωνήσαμε τόσο με το Δασαρχείο Κασσάνδρας όσο και με τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και τους επισημάναμε την παγίδα που κρύβει ο χαρακτηρισμός του δάσους χαλεπίου πεύκης ως φυτείας. Ο διευθυντής Δασών Χαλκιδικής  πείστηκε και με απόφασή του την 1η Ιούλη απαίτησε να απαλειφθούν οι όροι «φυτεία», «κτήμα» και «δασοτεμάχιο» και η απόφασή του να σταλεί στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων. Δεν υποχρέωσε όμως το Δασαρχείο να στείλει τη διορθωμένη απόφασή του και με διορθωμένο τον Πίνακα Υλοτομίας. Το Δασαρχείο δε δεσμεύτηκε να μας πει αν στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων θα στείλει την αρχική του εισήγηση ή τη διορθωμένη.

Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Οταν επισημάναμε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού, μας απάντησε ότι αυτό δεν θα συμβεί και πως αν υπάρξει αποχαρακτηρισμός θα παρέμβει κατά της Δασάρχη Κασσάνδρας. Το δάσος χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής πρέπει να παρέμβει τώρα στο Δασαρχείο Κασσάνδρας για να μη συμβεί αυτό ως μοιραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου