Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν τόλμησαν να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος στο Παλιούρι

Στις 4 Σεπτέμβρη του 2018 συνεδρίασε στο Δασαρχείο Κασσάνδρας Χαλκιδικής η 10η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, προκειμένου να εξετάσει τις αντιρρήσεις που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ (για λογαριασμό της εταιρίας, «PREMIUM DEVELOΡMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», συμφερόντων Σαββίδη), ισχυριζόμενο ότι το πευκοδάσος των 135 στρεμμάτων, ηλικίας 25-40 ετών και με κάλυψη 100% στο Παλιούρι Χαλκιδικής, δημιουργήθηκε τεχνητά και ήταν γεωργική γη (προκειμένου η εταιρία του Σαββίδη να εκτελέσει ανενόχλητη το καταστροφικό οικοδομικό της σχέδιο και στο πευκοδάσος, χτίζοντας πολυτελείς βίλες μέσα σ’ αυτό).

Επειδή τα στοιχεία είναι αδιάψευστα, η Επιτροπή δεν τόλμησε να κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και να αποχαρακτηρίσει το δάσος αυτό. Αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφασίσει αυτός για τον αποχαρακτηρισμό ή μη του δάσους.


Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του νόμου 3889/2010 για τους δασικούς χάρτες, σε περίπτωση που μια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων υποβάλει αίτηση για επίλυση νομικών ή τεχνικών ζητημάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος στέλνει την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.

Επειδή η βούληση της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ είναι να αποχαρακτηριστεί το συγκεκριμένο δάσος, προς όφελος των κερδοσκοπικών σχεδίων του Σαββίδη, εκτιμούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών ως το όργανο που θα δεχτεί να γνωμοδοτήσει για τον αποχαρακτηρισμό του πευκοδάσους των 135 στρεμμάτων.

Τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών είναι δασολόγοι. Ενα απ’ αυτά είναι διευθυντής της Διαχείρισης Δασών και μ’ αυτή την ιδιότητα γνωμοδότησε στις 7 Νοέμβρη του 2017 ότι συμφωνεί με τη θέση του Δασάρχη Κασσάνδρας για τον δασικό χαρακτήρα αυτής της έκτασης. Ο εν λόγω υπηρεσιακός παράγοντας θα υπερασπιστεί τη θέση του ότι πρόκειται για δάσος και ότι η εταιρία του Σαββίδη είναι υποχρεωμένη να χτίσει σ’ αυτό το δάσος όπως προβλέπει το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, όπως γνωμοδότησε ο Δασάρχης Κασσάνδρας και συμφώνησαν όλοι οι (δασολόγοι στην ειδικότητα) αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης;

Το ερώτημα αφορά και τα άλλα τρία τακτικά μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών: θα υπερασπιστούν το δασικό πλούτο της χώρας και θα τιμήσουν την ειδικότητά τους ή θα γνωμοδοτήσουν καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να κρατήσουν τα διευθυντικά τους πόστα;

Θυμίζουμε ότι η εταιρία του Σαββίδη, στις 23 Ιούνη του 2017, ύστερα από απαίτηση του Δασάρχη Κασσάνδρας να στείλει το σχέδιό της για την έκταση που θέλει να οικοδομήσει μέσα στο πευκοδάσος των 135 στρεμμάτων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, έστειλε σχέδιο με το οποίο ζητούσε να οικοδομήσει 12.000 τετραγωνικά μέτρα περισσότερα από αυτά που επιτρέπει ο νόμος! Ο Δασάρχης Κασσάνδρας δεν μπορούσε να δεχτεί την παρανομία και απέρριψε το σχέδιο της εταιρίας. Εκτός των άλλων, θυμίζουμε αυτό το γεγονός για να σημειώσουμε ότι και η εταιρία του Σαββίδη είχε αποδεχτεί ότι το πευκοδάσος είναι δάσος και όχι γεωργική έκταση, όπως θέλει να το βαφτίσει τώρα, έχοντας τη βοήθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κακώς, κατά την άποψή μας, η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων δε συμφώνησε με τη θέση του Δασάρχη Κασσάνδρας και όλων των συναρμόδιων Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Αν τα μέλη αυτής της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν τις υπουργικές πιέσεις, όφειλαν να παραιτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου